LAKIJUU - OTM Arttu Juujärvi
Eräs asianajaja sanoi minulle kerran, että alle kymmenen prosenttia väestöstä työllistää kaikki oikeudenkäyntijuristit.
Minä en tarjoa oikeudenkäyntipalveluja. Palveluni on tarkoitettu pikemminkin niille ihmisille, jotka eivät tahdo olla missään tekemisissä oikeudenkäyntien kanssa.
Jos etsit itsellesi oikeudenkäyntijuristia, suosittelen käyttämään esimerkiksi Suomen Asianajajaliiton löydä asianajaja -palvelua.
En pidä sanasta lakiasiaintoimisto. Siitä saa helposti käsityksen, että hoidan asiakkaan kaikki mahdolliset lakiasiat. Ensisijaisesti hoidan vain testamentit, edunvalvontavaltakirjat ja avioehdot.
Vanhojen asiakkaiden kanssa voimme mahdollisesti sopia myöhemmin myös muista perhe- ja jäämistöoikeuteen liittyvistä toimeksiannoista.
Miksi hankkisit palvelun minulta?
Perhe- ja perintölainsäädäntö ei sellaisenaan anna perheille riittävää suojaa kriisitilanteissa. Syy tähän on yksinkertainen: perheitä on monenlaisia eikä ole mahdollista laatia jokaisen tarpeet hyvin huomioivaa lainsäädäntöä.
Paras tapa varautua tulevaisuuteen, on hankkia itse juuri oman elämäntilanteen huomioivat tarpeelliset lakipalvelut ja asiakirjat.
Suurin osa perheistä kuitenkin elää ilman keskinäisiä testamentteja ja edunvalvontavaltuutuksia. Näiden asiakirjojen tarpeesta ei joko olla tietoisia – tai sitten niitä ei syystä tai toisesta hankita.
Oletko sinä miettinyt testamentin tai edunvalvontavaltuutuksen hankkimista, mutta et ole vielä saanut aikaiseksi?
Minä haluan poistaa kaikki esteet tarvittavien palveluiden ja asiakirjojen hankkimiselle. Sille, miksi nämä asiakirjat jäävät usein hankkimatta, voi olla useita syitä.
Tässä on listattuna niistä tärkeimmät. Onko sinun esteesi myös listalla?
1. Korkea hinta ja epävarmuus lopullisista kustannuksista
Lakimiespalvelut mielletään usein kalliiksi ja epävarmuus lopullisista kustannuksista nostaa kynnystä palvelujen käytölle. Asiakirjat on vaikea hinnoitella tarkasti etukäteen.
Lakimiehet suosivat tuntihinnoittelua, eikä asiakkaalle voida yleensä antaa kuin karkea arvio ajasta, jossa toimeksianto saadaan hoidettua.
Etenkin asianajotoimistot ja lakiasiaintoimistot saavat pääosan tuloistaan aivan muista toimeksiannoista kuin näistä asiakirjoista. Ja suurella toimistolla on myös suuret kulut.
Kulujen kattamiseksi heidän on helpompi ja järkevämpi keskittyä myymään suurempia toimeksiantoja – esimerkiksi oikeudenkäyntejä. Pienempiin toimeksiantoihin ja kiinteisiin hintoihin panostaminen ei olisi heidän kannaltaan järkevää.
Minä poistan kaiken hinnoittelua koskevan epävarmuuden. Sinulle on alusta alkaen selvää mistä maksat ja miten paljon. Ja uskallan luvata tyytyväisyyttä: et maksa mitään, jos et ole tyytyväinen palveluun etkä tahdokaan asiakirjaa.
Kaikille palveluille on määrätty kiinteä hinta. En käytä tuntilaskutusta, ellei sinun kanssasi niin etukäteen selvästi sovita.
2. Haluttomuus käyttää tekoälyn tai automaation laatimia asiakirjoja
Koska lakimiesapu on kallista, halvemmaksi vaihtoehdoksi jää hankkia tekoälyn ja automaation laatimia asiakirjoja.
Harva kuitenkaan luottaa tekoälyyn näin tärkeissä asioissa.
Oletko ammattilainen tai asiantuntija jollakin alalla? Kokeile keskustella tekoälyn kanssa jostakin alaasi liittyvästä aiheesta syvällisemmin. Keskustelu vie nopeasti kaiken luottamuksen tekoälyn asiantuntemukseen ja erehtymättömyyteen.
Asiakirjan lisäksi haluat myös asiantuntijapalvelua. Haluat jonkun, joka vastaa kysymyksiisi — niihinkin, joita et itse ehkä edes huomaa kysyä. Haluat aitoa, inhimillistä vuorovaikutusta ja kommunikaatiota.
Automaation laatimat asiakirjat jättävät epäilyksiä ja kysymyksiä.
Ymmärsitkö kysymykset ja vastaukset oikein? Saitko nyt varmasti sen mitä halusit?
Haluat, että asiantuntija neuvoo ja opastaa sinua palvelun ajan ja varmistaa sen, että asiakirja todella vastaa sinun tavoitteitasi.
Minä laadin kaikki asiakirjani itse. Jos hankit palvelun minulta, asioit aina lakimiehen etkä tekoälyn, automaation tai kaavakkeiden kanssa.
Huolehdin itse siitä, että palvelu vastaa aina sinun todellisia tarpeitasi.
3. Haluttomuus hankkia kiinteähintainen palvelu lakimiehiltä
Kerroin jo lakimiesten tuntihinnoittelun olevan suurin syy asiakirjojen hankkimisen väliin jättämiselle.
Tuntihinnoittelun lisäksi lakimiehet kokeilevat joskus toisenlaista lähestymistapaa – kiinteää hinnoittelua, jossa luvataan käyttää mahdollisimman vähän aikaa hinnan pitämiseksi matalana.
Asiakkaalle luvataan esimerkiksi, että lakimies käyttää tämän asiaan aikaansa vain puoli tuntia. Tällainen tarjous ei yleensä herätä luottamusta harkitsevassa asiakkaassa.
Saako asiakas todella haluamansa, kun lakimies minimoi asiaan käyttämänsä ajan?
Sinä haluat, että asiasi tulee huolellisesti hoidettua kohtuulliseen ja selkeään hintaan. Et sitä, että asiasi tulee naurettavan nopeasti hoidetuksi ja mahdollisimman vähällä ammattitaidon käytöllä.
Minä lupaan sinulle kaksi tunnin mittaista neuvottelua etäyhteydellä. Lisäksi käytän oman aikani asiakirjaluonnoksen laatimiseen ja editoimiseen.
Työnjako minun ja asiakkaan välillä
Lupaan kiinteähintaisen ja laadukkaan, huolellisesti sinun kanssasi laaditun asiakirjan. Lupaukseni edellyttää selkeää työnjakoa meidän välillämme.
Minä hoidan kaiken mikä edellyttää asiantuntemusta. Sinulle jää tiedonhaku omista asioistasi.
Palvelu onnistuu hyvin, kun itse sekä haluat että viitsit tehdä yhteistyötä kanssani ja nähdä myös kohtuullisesti vaivaa. Mutta ilman mitään omaa panostasi, palvelun toteutus ei onnistu.
Annan sinulle vain sellaisia tehtäviä, joista kykenet itse selviytymään. Kyse on esimerkiksi omaisuuttasi, sen arvoa ja omistussuhteita sekä voimassa olevia vakuutuksiasi koskevasta selvitystyöstä.
Tehtävät eivät ole vaikeita, mutta edellyttävät sinulta kuitenkin omaa kiinnostusta ja aktiivisuutta.
Palveluni perustuu vahvaan yhteistyöhön ja vuorovaikutukseen asiakkaan kanssa.
Asiakas tuntee itse elämäntilanteensa ja tavoitteensa parhaiten.
Minä taas tunnen juridiikan ja käytettävissä olevat vaihtoehdot.
Arttu Juujärvi, OTM, lakimies